Adını sıklıkla duyduğumuz IR (InfraRed) Kızılötesi ışın anlamına gelmektedir. IR, insan gözüyle görülemediği için genel olarak güvenlik alanında kullanılır.
Kameralarda görüntü oluşumunun temel kaynağı ışıktır. Yeterli miktarda ışık bulunmayan ortamlarda cisimler ve renkler tam ve düzgün görünememektedir. Işık değerleri belirlenen düzeyin altına düştüğünde ise kamera içerisinde bulunan mekanik bir sistem sayesinde IR LED’ler devreye girer, ve IR ışınlar menzilinde bulunan katı cisimlere çarparak geri döner ve böylece kayıt gerçekleşir. Bazı sistemlerde kullanılan ancak IR LED kadar sağlıklı çalışmayan yazılım ile yapılmış IR sistemler de vardır.
IR teknolojisine sahip kameraların üzerinde bulunan IR LED’ler sayesinde ışık kaynağı olmayan zifiri karanlıklarda bile görüntü alabilirler. Bunun yanı sıra IR teknolojisine sahip kameralar IP66 koruma standartlarına sahiptir. IR özelliği olan bir kamera sistemi kurmak, IR özelliği olmayan bir kameradan yaklaşık olarak 2 kata kadar daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar.
IR kamera sistemlerinin gece görüntüsünün kalitesi şu koşullara bağlıdır;
– IR sensörünün algılama kalitesi
– IR LED ‘in gücü ve cisimden yansıyacak ışık miktarı
– Kullanılan kameranın lens büyüklüğü
– Işığı yansıtan cismin şekli ve büyüklüğü
IR özellikli kameraların kullanıldığı alanlar;
– Gece görüş sistemleri
– Takip sistemleri
– Askeri araçlar
– Arama – kurtarma çalışmaları
– Isıtma
– İletişim
– Spektroskopi
– Meteoroloji
– Klimatoloji
– Sağlık
– Astronomi
– Biyolojik sistemler